Valóban vonzónak tartják a nagyon vékony nőket a férfiak?

Gyakran vallatják a nők partnereiket, hogy ha tényleg nem zavarja őket az a pár kiló felesleg, akkor miért buknak az extrém vékony modellalkatú lányokra? A válasz egyszerű: nem buknak rájuk. Mikor láttad utoljára, hogy a pasid egy csontkollekciót fixíroz? Láttad valaha a kezében a Vogue vagy a Glamour legfrissebb számát? Na ugye. Azokban a magazinokban, amit a férfiak inkább olvasnak – például Playboy – nem ilyen alkatú lányok vannak.


Egy átlagos playmate 165 cm magas és 52 kg, tehát a testtömeg-indexük valahol 18 és 19 között van. Ezt tartják a férfiak átlagosan vonzó testalkatnak, és ha összevetjük az átlag populációval, nem tűnik kirívó értéknek – persze, amióta az elhízás népbetegség, csökkent az egészséges súlyú emberek aránya.

Miben térnek el akkor a playmate-ek egy átlagos nőtől? Abban, hogy gömbölydedebb formái vannak. Általában a mell-derék-csípő méreteik: 87-60-86. Ha ezeket az arányokat a magassághoz viszonyítjuk, a playmate-ek 54%-kal gömbölyűbbek egy átlagos egyetemista lánynál. Ezt a homokóra alakot tartják a férfiak igazán vonzónak.

vekony noA modellek testtömeg-indexe átlagosan 17, és legalább a felüknek 17 alatt van. Ez soványságot, 15 alatt pedig kóros soványságot jelent. 8 cm-rel kisebb a mellkörfogatuk, nagyobb a derekuk, és ahhoz hasonló csípőjük van. Sokkal magasabbak, 178 cm-esek, tehát az amerikai nők 99%-a alacsonyabb náluk. Ettől még vékonyabbnak tűnnek. Egy playmate-nek a csípő körfogata 53%-a a magasságának, míg egy modellnek ez 46%, amitől vékonyabbnak és fiúsabbnak tűnik. Mondanunk sem kell, hogy a formáik nem túl gömbölydedek és nem mutatnak homokóra alakot.

Rengeteg tanulmány támasztja alá, hogy a nők hajlamosak alábecsülni azt a zsírmennyiséget amit egy férfi vonzónak talál. Amikor női alakok közül kell választaniuk, hogy szerintük melyiket találják a férfiak szépnek, rendszeresen a férfiak választásai alá licitálnak. Ezek a formák sokkal inkább modellekhez, mint playmate-ekhez tartoznak. Ezért sok nő érzi úgy, hogy nem elég vonzó, és jobban tetszene a partnerének, vagy a férfiaknak, ha soványabb lenne.
Nehéz megmagyarázni, mért alakult ki ez a tendencia a modellek körében. Mivel az átlagos kamaszlányok ma 9 kg-val súlyosabbak mint 40 évvel ezelőtt, az igazán karcsú nők ritkaságszámba mennek. Talán az lehet a magyarázat, hogy sokkal költséghatékonyabb egyenes szabású ruhákat gyártani, noha ezek nem mutatnak jól egy gömbölyű modellen. Esetleg a férfi divattervezőknek jobban bejönnek a kisfiús testű lányok.

Bármi legyen is a magyarázat, az eredmény a férfiak és nők által vonzónak ítélt női testalkat közötti eltérés lett. Az evolúciós szemlélet szerint a férfiak képesek ránézésre megítélni, kiből lenne jó anya. A nők számára ez a képesség nem adaptív, vagyis hasznos, így nem is fejlődött ki bennük, hogy meg tudják ítélni egymásról ugyanezt. Viszont úgy tűnik, ami a férfiak szemében vonzó az egyben egészséges alkat is a nők számára. Nem véletlen, hogy hormonális okokból egy nő nehezebben ad le zsírt a testének bizonyos részeiről. Legjobb szem előtt tartani az egészségünket: az extrém kilengés semmilyen irányban nem fog jót tenni.

forrás: https://www.psychologytoday.com/